xx

 

Troliga ättlingar till ölandshästen

Nygammal hästras. Kiki Munck föder upp de nya ölandshästarna som troligen är släkt med de gamla som dog ut på 1920-talet.
Foto: Lena Finnas

ÖLAND
Publicerad i Östran 110514 09:53.

”Hästarna, hästarna” ropar Kiki Munck ut mot hagen i Tryggestad. Hon möts av två nyfikna ölandshästar som lugnt kommer klivande genom hagen och börjar nosa på matte. Troliga ättlingar till den ursprungliga ölandshästen

– Men Mascot. Vad har du gjort med din grimma, din buse, säger Kiki Munck och kliar hästen lite kärleksfullt på nosen.

En liten buse
Mascot skakar på huvudet och visar stolt att han lyckats krångla sig ur sin grimma.
– Mascot är lite busig men annars är han och mina andra ölandshästar väldigt lugna. De är väldigt lugna och stabila precis som ölandshästen beskrivs historiskt, säger Kiki Munck.
Mascot är född på Öland ett av resultaten i föreningens ölandshästens kamp om att återinföra den tidigare utdöda hästrasen ölandshästen.
– Den sista Ölandshästen på Öland hette Lilly och slaktades 1925, säger Kiki Munck.

Hittade ättlingar
I samband med Lilly dog ölandshästen ut och länge trodde man att det inte fanns några hästar kvar med gener från ölandshästen. Men för några år sedan fann man att ätlingar till hästen troligen levde kvar på öar utanför Estland.
– På 1700- och 1800-talet var det en väldigt tät handel över Östersjön och många ölandshästar såldes till öarna på Estland.

Levde på öar
I föreningen Ölandshästen kom man fram till att hästarna på öarna utanför Estland påminde väldigt mycket om Ölandshästen.
– De är väldigt lika till utseendet och är inte speciellt höga i mankhöjd, säger Kiki Munck.
Därför började man för några år sedan föda upp ölandshästar för avel på Öland.
– Vi har varit i Estland och köpt hem de hästar som vi tror har många gemensamma gener med den ursprungliga ölandshästen. Idag finns det ett 50-tal på Öland, säger Kiki Munck.
Det pågår även spekulationer på hur man ska kunna bevisa att hästarna verkligen är släkt med de ursprungliga ölandshästarna.
– Lilys skelett finns kvar men tyvärr har det blivit kokt. Det är synd för annars hade man kunnat jämföra DNA med skelettet och de nuvarande hästarna. Men det finns idéer om att man ska hitta gamla skelettet och ta prover, säger Kiki Munck.
Lena Finnas


 

Föreningen Ölandshästen ® 2005-2008 tel: 070-485 44 56 info@olandshasten.se
www.olandshasten.se
Webansvarig: ISGrafik